W Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach odbył się konkurs „Mam Zawód. Mam Fantazję” zorganizowany przez Departament Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w ramach projektu Modernizacja Kształcenia zawodowego w Małopolsce II. Celem konkursu jest promocja regionalnych potraw oraz doskonalenie warsztatu pracy młodych adeptów sztuki kulinarnej z Małopolski.
Do udziału w konkursie zgłosiło się 11 zespołów dwuosobowych z regionu Małopolski. Po rozwiązaniu testu sprawdzającego znajomość produktów regionalnych i tradycyjnych, wyłoniono 6 najlepszych drużyn z Wadowic, Tarnowa, Nawojowej, Łącka, Krakowa i Myślenic, które stanęły do rywalizacji w pracowniach gastronomicznych ZS MSG w zakresie: „Wariacje z gęsiny zatorskiej w zimowej odsłonie”.
Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu zakąski zimnej oraz dania głównego z gęsiny z wykorzystaniem produktów tradycyjnych i regionalnych. Liczyła się przede wszystkim FANTAZJA, czyli: niebanalne połączenia smaków aromatów i tradycji. Królowały jabłka łąckie i suska sechlońska, kwaszona kapusta charsznicka, boczek z Czernichowa, konfitury z płatków róż, jaja zielononóżki, miody z Podksięża i suski miód spadziowy.
Pracę uczestników oraz niesamowite efekty końcowe oceniało Jury pod przewodnictwem Szefa Kuchni Łukasza Grabowskiego ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, w którego skład weszły Panie Monika Gabryszewska oraz Katarzyna Szpala z ramienia Departamentu Edukacji Urzędu Marszałkowskiego.
I miejsce zajęli uczniowie z Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych z Tarnowa, którzy przygotowali zakąskę: Pierś gęsia sous vide z czekoladą oraz danie główne: Confitowane udko z puree z kiszonej kapusty.
II miejsce – przyznano uczniom z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych z Nawojowej za zakąskę: Parfait z wątróbek gęsich w glazurze z konfitury borówkowo – jabłkowej na grillowanym obwarzanku krakowskim oraz za danie główne: Filet z gęsi na puree serowym z sosami, musem z boczku i pianką z pomidorów.
III miejsce — uczniowie z Technikum Turystyczno -Gastronomiczne ZS MSG z Myślenic, którzy przygotowali zakąskę: Pate z gęsiej wątróbki z chutney i obwarzankiem krakowskim oraz danie główne: Rolada z gęsiny zatorskiej z sosem winnym i puree z selera oraz karmelizowaną marchwią.
Po czasie ograniczeń związanych z pandemią i lockdownem możliwość podjęcia zmagań konkursowych przez młodych pasjonatów sztuki kulinarnej była wspaniałą okazją do sprawdzenia się, wymiany doświadczeń kulinarnych oraz inspiracją do dalszego rozwoju.
Małopolska Szkoła Gościnności to placówka przyjazna uczniom, dająca poczucie bezpieczeństwa oraz zapewniająca optymalne warunki do rozwoju intelektualnego i emocjonalnego. Jest to szkoła, która kształtuje swoich wychowanków na podstawie szacunek do drugiego człowieka, poszanowanie dziedzictwa historycznego i kulturowego tak, aby mogli oni sprostać wyzwaniom współczesnego świata, odnieść sukcesy osobiste i zawodowe, każdy na swoją miarę. Małopolska Szkoła Gościnności współpracuje z ekspertami, zatrudnia znakomitych nauczycieli i specjalistów. Współpracuje z renomowanymi hotelami, restauracjami i biurami podróży. Realizuje staże i projekty międzynarodowe.
W roku szkolnym 2022/2023 oferuje absolwentom szkół podstawowych następujące profile kształcenia:
- II Liceum Ogólnokształcące w Myślenicach
- A klasa humanistyczna
- B1 klasa matematyczno- informatyczna
- B2 klasa ekonomiczna
- C1 klasa biologiczno- chemiczna
- C2 klasa geograficzno-społeczna
- D klasa sportowa – piłka nożna
- Technikum Turystyczno – Gastronomiczne w Myślenicach
- G Technik żywienia i usług gastronomicznych
- H Technik hotelarstwa
- T Technik organizacji turystyki
- K Technik żywienia i usług gastronomicznych o specjalności dietetyka i fitness
- K2 Technik hotelarstwa o specjalności wellness & SPA