Święto to zwraca uwagę na kluczową rolę pszczół w produkcji żywności i uwrażliwia na zagrożenia, jakie je dotykają. W trakcie zbioru nektaru i pyłku pszczoły wykonują najistotniejszą usługę ekosystemową, zapylając wiele gatunków roślin, w tym tych stanowiących pożywienie dla ludzi i zwierząt. Ich praca obejmuje także gatunki wykorzystywane w celach ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych czy włókienniczych (np. bawełna, len).
Aż ponad 87% roślin na świecie polega na zapylaniu przez owady, wśród których pszczoły odgrywają rolę wiodącą. Główną przyczyną ich wymierania jest nadużywanie środków ochrony roślin i nadmierne nawożenie, co prowadzi do zatrucia i śmierci pszczół oraz innych zapylaczy.
Zapylanie stanowi jeden z najważniejszych czynników wpływających na wielkość plonów. Pszczoła miodna, poza bezpośrednim podnoszeniem wydajności upraw, dostarcza też wartościowe produkty pszczele: miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko pszczele i jad.